Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Παρέμβαση στη συζήτηση : « Η αντιδημοκρατική και δυσλειτουργική μεταρρύθμιση - Ν. 4623/2019 - της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

O ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενος απολύτως τη σημασία και το ρόλο της ΤΑ καινοτόμησε με την οργάνωση δύο εκδηλωσεων για διάλογο στη Θήβα απόψε (7.10.2019)   και στη Λιβαδειά μεθαύριο
Θεωρώντας ότι υπάρχει σωρεία προβληματισμών  και ερωτημάτων,  εύχομαι να πάρουν τη σκυτάλη και οι άλλες πολιτικές  αλλά και αυτοδιοικητικές παρατάξεις και να συνεχίσουν ..
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλειάδα στελεχών ,αλλά προτιμήθηκε η κυρία Πούλου πασίγνωστη ντόπια βουλευτής,φίλη μου,συνάδελφος και συμπεθέρα μου.

Από την προσφώνησή της  έδειξε ότι  επιθυμεί να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο.
Το σπουδαιότερο όμως ήταν ότι με το λόγο της απέδειξε αφενός ότι η ευαγγελική ρήση : «…ουδείς προφήτης δεκτός εστίν εν τη πατρίδι αυτού…» έχει εξαίρεση,και μετά ότι ισχύει η παροιμία: «…παπούτσια    απ΄τον τόπο σου…….» ,μάλιστα δε αφού έχει  εμπειρία , θητεία και προσφορά  επιτυχή στην ΤΑ σχεδόν 30 χρόνια.
Της το αναγνώρισε άλλωστε  ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, όταν  δήλωσε τον περασμένο Μάη ότι η Γιώτα έδωσε στον δήμο Πειραιά προσφυγική «τεχνογνωσία» .
 Η αποψινή συνάντηση έγινε  επί πλέον , στην κατάλληλη στιγμή αφού:
1ον πριν ένα μήνα ανέλαβαν καθήκοντα  τα νέα δημοτικά  και περιφερειακά συμβούλια.
Αν ακόμη δεν είδαν, προσεχώς θα δούν π.χ ότι  κάποιες επιτροπές με συνοπτικές διαδικασίες θα αποφασίζουν επι σημαντικών ζητημάτων  που  μετά θα καλούνται να τις επικυρώσουν.
Αυτά είναι ένα από τα  πολλά άλλα πρωτοφανή που ακούσαμε απόψε , εντελώς ξένα προς το «πνεύμα και το γράμμα» της ΤΑ ως συμμετοχικού θεσμού που έτσι καθιερώθηκε και λειτούργησε από την εποχή της τουρκοκρατίας αρχικά, κατά την Ε.Α μετά  και σχεδόν μέχρι σήμερα, αν και εκφυλισμένη σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.
2ον προσεχώς συγκαλούνται οι  Γ.Σ των Π.Ε.Δ και μετά της Κ.Ε.Δ.Ε. Ειδικά στην τελευταία «σημείο τριβής» θα είναι αυτές οι πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις ασύλληπτες για ανθρώπινο «νου».  Ήδη το Δ.Σ.Ηρακλείου στην Κρήτη  με ψήφισμά του χαρακτήρισε αντιδημοκρατικές τις πρόσφατες  κυβερνητικές αλλαγές στον Κλεισθένη και  ετοιμάζει δικό του κοινής αποδοχής σχέδιο λειτουργίας του δήμου.
3ον Στον  πρόσφατο Ν. (4622/07.08.2019) για το «Επιτελικό Κράτος»,  δεν υπάρχει  αναφορά στην Τ Α.  Ας μας πούν οι συντάκτες του νόμου πού είδαν «Επιτελικό Κράτος» χωρίς την αποκεντρωτική  λογική και την εγγύτητα    της  ΤΑ που έχει με τους πολίτες;
Όμως πριν από 33 χρόνια η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον  «Αναπτυξιακό Προγραμματισμό» της χώρας Ν. (1622/1986)  είχε για πρώτη φορά θεσπίσει  τη συμμετοχή  του  τοπικού επιπέδου  και του περιφερειακού(σε εμβρυακή μορφή) δίπλα στον κεντρικό.
Αν συγκρίνουμε το τότε με το τώρα, φαίνεται ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν εκτιμά την ΤΑ και αυτό πρέπει να προβληματίσει ειδικά τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα.
Η κυβερνησιμότητα των δήμων που με βάση την απλή αναλογική  δεν πρόλαβε να «δώσει εξετάσεις» είναι το «φύλλο συκής» κάτω από το οποίο  κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης  να χρησιμοποιήσει τη ΤΑ ως «σάρωθρο» που θα «καθαρίσει» το τοπίο ώστε να περάσουν όσο γίνεται «ανώδυνα» επενδύσεις μεγάλου περιβαλλοντικού , κοινωνικού, πολιτιστικού ,οικονομικού ή άλλου κόστους.
Κυρίαρχος με απόλυτη πλειοψηφία ήταν τόσα χρόνια ο δήμαρχος ,αλλά  και η διαφθορά έκανε «πρωταθλητισμό»,όπως έχουν καταγράψει επί πολλά έτη οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Δεν θα αναφέρω ονόματα ούτε  και το κόμμα τους , το  ίδιο σ΄όλες τις περιπτώσεις.
Την κατεδάφιση δεν γλίτωσαν ούτε οι Τοπικές Κοινότητες(ΤΚ) αφού τους αφαιρέθηκαν οι λίγες αρμοδιότητες και τους επιτρέπεται μόνο να προτείνουν.
Απο το 2010 μέχρι τώρα ασφυκτιούσαν μέσα στο δημοτικό ψηφοδέλτιο του οποίου ήταν «εξαρτήματα» του .
Με τον «Κλεισθένη» όμως θεσπίστηκε η εκλογή   των (ΤΚ) με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο  .
Ύστερα από αυτό  οι (ΤΚ) σ΄ολη τη χώρα «αφυπνίστηκαν» και σταδιακά   αναλαμβάνουν δράσεις που δεν τολμούσαν πριν .  Αποκορύφωμα και παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή μας για την ώρα αποτελεί η (ΤΚ) Χωστίων.  Ο πρόεδρος ο Μάκης ο Δέδες τους «έπιασε στον ύπνο» .
 Στις 27.9.2019 συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με το ερώτημα την «ανασύσταση  του καμένου ελεώνα των Χωστίων»
Ο Δήμος υπό την θεσμική επιτελική εκπροσώπηση απουσίασε και σχολιάστηκε δυσμενώς.
Το ίδιο και η τρεχέδειπνη περσόνα της Π.Ε.Βοιωτίας .
Στην  Φωκίδα όμως η ομόλογος της αντιπεριφερειάρχης- υπό τον τότε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  Κλ. Περγαντά- στις (08/08/2013) έστειλε αμέσως υπόμνημα προς Περγαντά και υπουργό Α.Α.Τ  ζητώντας  « Στοχευμένο πρόγραμμα για τον ελαιώνα και άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της Άμφισσας» http://orafok.gr/articleviews.php?id=3121
Οι βοιωτοί αυτοδιοικητικοί δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες γιατί χάρη στις 10ετίες  διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι δικτυωμένοι και εδραιωμένοι .
Μέσα σε ένα νομό με πολυσχιδή παραγωγική δραστηριότητα του δευτερογενούς τομέα (κάποιες μονάδες του οποίου έχουν στρατηγικό ρόλο στην ελληνική οικονομία) διαθέτουν ένα εκτεταμένο πελατειακό δίκτυο  και μηχανισμούς που μοιράζει εργολαβίες , που κάνει προσλήψεις , που βρίσκει δουλειές ,  που χορηγεί άδειες λειτουργίας και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μέσα στα ορια του νομού
Ας μη ξεχνάμε ότι το κάψιμο του χωστιανέικου ελαιώνα θα μεγαλώσει τον κατά Marx «εφεδρικό βιομηχανικό στρατό» που θα προστρέχει μέσω  αυτών για μια θέση εργάτη στην παρακείμενη «Σωληνουργία Θίσβης»
Παρά το ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερούν σε προσόντα,σημειώνουν   αστοχούν στην ΤΑ,  γιατί έχουν περιορισμένη εμβέλεια στους κοινωνικούς θεσμούς και στους επιχειρηματικούς μηχανισμούς.Στα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει το βάρος
να   δείξουν αποφασιστικότητα , επιμονή,θέληση  και μαχητικότητα



* τ.Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177-   κιν 6997189448   Επαμεινώνδου71  Θήβα - theopapaio@gmail.com   http://kadmos35.blogspot.gr https://www.facebook.com/theodore.papaioannou            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου